Over ons - Ontstaansgeschiedenis

Wat onze droom was? De Augustijnse spiritualiteit beleven samen met andere mensen. En daarbij niet perse verwachten dat ze intreden, maar dat ze kunnen proeven van wat religieus gemeenschapsleven is.
~ lid van Casella

Droom

Casella ontstond toen wij eind jaren negentig als zusters augustinessen spraken over onze verlangens voor de toekomst. Het werd ons duidelijk dat onze vorm van kloosterleven niet meer voldoende aansluiting vond bij de huidige maatschappij. We wilden graag opener worden. Gaandeweg ontstond draagvlak om binnen onze congregatie met een groep zusters een eigentijdse gemeenschap te beginnen.

Start

In oktober 2001 was onze nieuwe leefgemeenschap Casella een feit. We begonnen met vijf zusters en twee mensen die dit leven tijdelijk met ons gingen delen. We startten in Utrecht in een vleugel van het klooster. Ons werk was vooral gericht op Meisjesstad: de opvang voor dakloze moeders en kinderen. Daarnaast organiseerden we ontmoetingsavonden, die speciaal bedoeld waren voor jonge mensen.

Nieuwe horizon

Na een tijd zagen we onze missie veranderen. Het was voor de augustinessen niet langer mogelijk het opvanghuis in eigen beheer te houden. De boerderij die bij ons klooster in Hilversum hoorde, kwam beschikbaar voor een nieuwe bestemming. Daar besloten wij een gastenverblijf te gaan realiseren.

Werkelijkheid

Het was een droom waar we uiteindelijk vijf jaar samen met een architect aan hebben gewerkt. Daarbij waren de vrienden om ons heen heel belangrijk. Zij lieten niet na ons te bevragen en bemoedigen. In 2013 is onze droom werkelijkheid geworden en bestaat Casella met gastenverblijf in de huidige vorm. Sindsdien vonden honderden jongeren hun weg naar ons ‘huisje langs de weg’.

Hoe gaat onze weg verder

‘De Spil’, retraitecentrum, neemt het op deze plek over. Er blijft ruimte – exclusief voor jonge mensen!
En Casella verhuist naar Utrecht.
Na een periode van ‘landen’ gaan we ons bezinnen op de vraag wat wij voor jonge mensen in onze omgeving kunnen betekenen